About Hainanese Chicken Rice海南鶏飯(ハイナンチキンライス)について
シンガポールチキンライスとは? What is Singapore Chicken Rice?
シンガポールチキンライス、海南鶏飯 ( ハイナンチーファン ) は、元々中国南方の海南州からの移民によって伝えられた料理で、シンガポールでチリクラブと並ぶ最も代表的な名物料理です。
現地では専門店や屋台で食べることができる日常食のひとつで東南アジア各国にはそれぞれの国で独自に進化したチキンライスが庶民の味として生きています。
この料理はいたって、シンプル。
茹で鶏とチキンスープで炊いたご飯をダークソイソース、チリソース、ジンジャーソースを合わせたソースを合わせて食べます。シンガポールチキンライスと呼ぶには、具材それぞれの味が等しく際立ったものでなければならず、そうでなければ、それはただのチキンとライスです。
Wee Nam Keeの日本店舗では、本場でも人気が高い”スチーム”と”ロースト”の2種類のチキンライスをご用意しています。
鶏肉の美味しさを最大限に引き出したシンプルな料理は、高タンパクでヘルシー。
そして何より美味しい!
今の時代にマッチするシンガポールチキンライスは、これからの日本でニュースタンダードになりうる存在です。
Singapore Chicken Rice, as know as "Hainanese Chicken Rice" was originally brought by the immigrants from Hainan district, China, and now it represents one of the most popular Singapore dish just like Singapore Chili Crab.
Singapore Chicken Rice can be easily enjoyed at hawkers (mall-like food court) and local restaurants in Singapore, and chicken rice all over Asian countries got a new personality and became famous as their local food.
Singapore chicken rice is relatively a simple dish to make.
Singapore chicken rice is a steamed chicken with a dipping sauce made of ginger, dark soy sauce and chili sauce together with rice cooked with chicken soup. All the ingredients have to be remarkably pronounced to become "Singapore Chicken Rice", otherwise it is just a normal regular "Chicken Rice".
Wee Nam Kee Japan has 2 different yet both very popular "Steamed" and "Roasted" chicken rice.
This simple dish that has maximized the taste of chicken, and it is also high in protein and healthy, and more than anything,
it tastes DELICIOUS!
Singapore Chicken Rice would definitely become the Japan's new standard dish as it matches the potential needs of the times.
シンガポールチキンライスの食べ方 How to eat Singapore Chicken Rice
シンガポールチキンライスの食べ方の基本は、「ライスとチキンとソースを一体にして食す。」これに尽きます。
Wee Nam Keeでは手間暇かけて手作りの3種類のオリジナルソースを用意しています。
この3種類のソースの組み合わせでより美味しくチキンライスを味わうことができます。
- ダークソイソース
- チリソース
- ジンジャーソース
- 1最初に、鶏スープで炊いた芳醇なライスの香りを楽しむために、何もつけずにライスを一口。
(Wee Nam Keeのライスは何もつけなくてもこれだけでも美味しい!) - 2次に、小皿にチリソースとおろし生姜ソースを入れてまぜ合わせる。
- 3お好みでライスにダークソイソースをたらり、たらりと全体にまわしかける。
(ダークソイソースは甘辛で味が濃いめです。かけすぎに注意!) - 4その1のソースをさらにかけてライスと混ぜて食す。 (チキンとライスにソースが染み込むほど美味しさが増します!)
はじめての方は1種類ずつソースをチキンにつけて食べながら、自分の好みの「マイチキンライス」の味を見つけてみてください!